Hoe plan jij jouw praktijk als dierentolk

Hoe plan je jouw praktijk als dierentolk?

Planning is niet alleen maar wat afspraken in je agenda zetten en daarmee klaar. Het gaat vooral om hoe je je dagelijkse leven planned. En welke wekelijkse strategieën er op na houdt. Zodat je jouw leven verandert in slechts 3 maanden. Om uiteindelijk daar te zijn waar je wilt zijn over 3, 5, 10 of 15 jaar. Dus hoe plan jij jouw praktijk als dierentolk? Ik doe dat vanaf 2023 zo:

Visie

Waar wil je zijn over 15 jaar? En waar wil je dan zijn over 10 jaar? Hoe ziet het leven er dan uit over 5 jaar? Wat zou je daarvoor moeten doen, wie zou je daarvoor moeten zijn en wat heb je daarvoor nodig in de aankomende 3 jaar? Waarom ik niet begin met 3 jaar, is omdat iedereen dat wel kan bedenken. Maar soms maken we het onszelf daarmee juist te makkelijk of zijn we veel te enthousiast. In beide gevallen kunnen we onze droom niet waarmaken. Het is veel beter om eerst te bedenken wat je op de erg lange termijn wil. Zodat je kan terugrekenen wat je op de enigszins lange termijn wil. En dan kun je terugrekenen naar de korte termijn.

Je begint bijvoorbeeld met het idee dat je over 15 jaar graag volledig van jouw eigen praktijk kan leven op een manier zoals jij fijn vind. Dat is misschien in het buitenland, volledig online. Of ben je juist een schrijver en zie je jezelf vooral boeken verkopen op dat punt nadat je een succesvolle praktijk hebt gehad voor 10 jaar. Dat betekent dat je dus een succesvolle dierentolk wilt zijn in 10 jaar. Daarvoor moet je dus een bloeiende praktijk hebben in 5 jaar. In de aankomende 3 jaar moet je daarvoor dus leren hoe je met dieren communiceert op jouw unieke manier. En een praktijk opzetten. Hoe je jouw praktijk als dierentolk planned begint dus bij jouw visie. Om die visie te bepalen kun je jezelf 3 vragen stellen:

Ken jezelf (als dierentolk)
 • Wie wil je zijn?
 • Wat wil je doen?
 • Wat wil je hebben?

Maar wat nou als je op deze vragen nog geen antwoord weet? In dat geval is het verstandig om over de volgende vragen na te denken. Een heel mooie oefening is deze vragen ook te stellen aan dierbaren zodat je ook leert hoe anderen jou zien. Wellicht kom je zo nog eens dingen van jezelf tegen die jij zó normaal vindt.. Dat je niet eens doorhad dat het bijzonder is, een natuurlijk talent. Dit kan je helpen jouw unieke pad helder te krijgen. Hier zijn de vragen:

 • Wat is je zwakte?
 • Wat is je kracht?
 • Wat is jouw uniek talent?
 • Waar wil je minder van in het leven?
 • Waar wil je meer van in het leven?
 • Wat haalt jou naar beneden?
 • Wat lift jou omhoog?
 • Hoe ziet succes eruit voor jou?
 • Wat betekent rijkdom voor jou?
 • Wat is vrijheid voor jou?

Schrijf het antwoord voor deze vragen het liefst op op papier. Zodra je weet wie jij bent, wat je wilt en wat je niet wilt, kun je een visie creëren. Let wel dat deze visie absoluut mag veranderen met jouw ontwikkeling! Nu je de eerste stap hebt gezet naar jouw nieuwe leven, mag je deze zo aanpassen als jij wilt, fijn vindt en wat nodig is. Het is een magisch proces dat onderhevig is aan jouw energie, want jij bent de magiër! Deze visie is jouw waarom voor alles wat je gaat plannen, doen, kopen en creëren. Het is jouw hoop wanneer de dagen zwaar zijn en de werkzaamheden moeizaam verlopen. Neem dit dus niet te licht, maar maak het ook niet te zwaar. Houdt het leuk en maak het betekenisvol.

Vindt jouw ikigai

Wat ook een super mooie tool is om jouw visie te vinden is ikigai. Een Japans concept om doel, betekenis en reden te geven aan je leven. Of om jouw levensdoel, zielsmissie/levensmissie te achterhalen. Het is maar net hoe je ernaar wil kijken. Een prachtige manier dus om jouw praktijk als dierentolk te plannen (of hoe jouw droomleven er ook uit mag zien). Wat je bij ikigai na gaat is het volgende:

 • Waar houd je van (om te doen)?
 • Wat heeft de wereld nodig volgens jou?
 • Waar kan jij voor betaald worden?
 • En waar ben je goed in?

Waar je van houdt en wat de wereld nodig heeft, dat is een missie. Wat de wereld nodig heeft en waar jij voor betaald kan worden dat is jouw roeping. Waar je voor betaald kan worden en waar je goed in bent, dat is jouw ideale beroep. Waar je goed in bent en waar je van houdt is jouw passie. Als je jouw missie, roeping, beroep en passie kunt mengen. Dan heb je jouw ikigai gevonden!

Jouw level 10 leven

Dit is een oefening die de meeste mensen wel kennen. Het leven bestaat uit verschillende facetten. En al deze facetten ga je een cijfer geven tussen de 1 en de 10. Bij 1 is het uitermate slecht en bij 10 is het uitstekend, bij 5 is het neutraal, niet goed en niet slecht. Daarna is het natuurlijk wel van belang op te schrijven waar je tevreden over bent en waarover niet. Zodat je na deze oefening kan gaan opschrijven hoe je deze categorie (een facet uit je leven) kan verbeteren.

Voorbeeld van een facet uit het leven:

Stel je wilt jouw praktijk als dierentolk gaan plannen. Maar je bent niet gelukkig op dit moment in het facet van jouw romantische relatie. Dit kan absoluut in de weg staan van jouw dromen. Laten we in dit voorbeeld uitgaan dat je jullie relatie een 3 geeft. Dan ga je opschrijven waarom. Bijvoorbeeld omdat jullie te weinig praten, geen tijd hebben om leuke dingen samen te doen. En eigenlijk leven jullie langs elkaar heen. Je wilt minimaal naar een 7 zodat je lekker in je vel zit en thuis komt bij iemand waardoor je je gesteund voelt. En die jij natuurlijk ook steunt. Dus om het facet ‘partner’ van een 3 naar minimaal een 7 te krijgen: Wil je elke week een datenight al is het gewoon in huis. En ga je met het avondeten geen tv kijken. Maar je gaat met elkaar praten over de dag, gebeurtenissen, waar je vast loopt. En luistert naar de ander zodat je kan steunen waar nodig. (Als je straks jouw leven gaat plannen, is dit een wekelijkse én dagelijkse strategie om je relatie te verbeteren.)

Waarom level 10 leven kan helpen in je praktijk als dierentolk:

Wanneer je blijer bent in je relatie en je hebt de support die je wenst, wordt het makkelijker om te ondernemen. (Oké support zal waarschijnlijk niet altijd klinken zoals je zou willen. Maar dat is vaak juist belangrijk, want anderen zien dingen die wij zelf niet zien.) Want laten we eerlijk zijn, wij mensen hebben soms gewoon even een vangnet nodig. Tot slot zijn wij nou eenmaal sociale wezens. En als je je geen zorgen meer hoeft te maken om je relatie. Dan kun je ook nog eens met een gerust hart en een minder vol hoofd aan het werk.

One cannot alter a condition with the same mindset that created it in the first place.

The world we have created is a product of our thinking; it cannot be changed without changing our thinking

The measure of intelligence is the ability to change.

Albert Einstein

Scripting

Ik raad je aan om over jouw ideale leven te journalen (schrijven als in een dagboek). Maar dan wel op een manier alsof je het nu al ervaart. Dus als je schrijft over jouw ochtend dan schrijf je niet: “Ik zou zo graag willen opstaan in Spanje.” Maar je schrijft: “Ik stond vandaag op in het heerlijke Spanje met uitzicht over de bergen. De zon kuste mijn gezicht bij mijn eerste kopje thee. Het was hemels genieten voordat ik aan het werk ging.” Je beschrijft dus je gevoel, wat je ziet, wellicht ook wat je ruikt, hoort en proeft. Beschrijf de ervaring die je wenst zo levendig dat het echt als een filmpje door je hoofd afspeelt.

Op deze manier wordt jouw droom om dierentolk te worden prachtig gecombineerd met de droom om bijvoorbeeld te emigreren. Het gaat namelijk nog helemaal niet om de hoe je dit moet plannen. Het gaat over de ‘waarom’ je dit wil plannen. Zonder een visie over jouw praktijk, wordt plannen een zakelijk, commercieel ‘vies’ ding. Terwijl het juist leuk, mooi en magisch kan zijn!

Visionboard

Zelf ben ik dol op visionboards. Maar ook op wensendoosjes waar ik dan kaartjes in doe die ik vol schrijf met mijn wensen. Of maak ik affirmaties van mijn wensen en lees ik deze elke dag. Het houdt je op het juiste spoor en helpt je echt in te zien wat je wel of niet wilt. Hoe langer je ergens mee bezig bent te creëren of om erover na te denken. Des te beter je weet of je het écht wilt of niet. Tevens neem je je droom met je mee waardoor die net zo kan veranderen als jij. Dus ga lekker op je gevoel mee! Dan is het meteen een goede intuïtieve oefening als je ook een praktijk als dierentolk wilt plannen 😉

Hoe maak je een visionboard?

Je kunt een canvas, kurkboard, whiteboard of een groot stuk karton kopen. Maar je kunt ook gewoon een stuk papier, uitgeknipte karton van een doos, o.i.d. gebruiken. Dit is je ondergrond en kun je eventueel van een leuk kleurtje voorzien. Daarnaast heb je afbeeldingen nodig die symbool staan voor jouw wensen of letterlijk jouw wens weergeven. Stel dat je een bepaald huis wilt, dan kun je die opzoeken en uitprinten. Of als je per sé ergens wilt wonen, kun je dat plaatsje of de naam uitprinten. Veel mensen kopen tijdschriften of nemen oude tijdschriften om hieruit woorden en afbeeldingen te knippen. Een goedkoper alternatief is om tijdschriften bij een kringloop te kopen. Nóg goedkoper is kranten en folders sparen. Het klinkt misschien gek maar onze kranten worden nooit gelezen, terwijl ik ze volledig uit pluis. Nu hebben we in de Achterhoek natuurlijk ook mooie foto’s van de natuur enzovoorts.

ls je niet zo van het knippen en plakken bent maar vooral heel erg technisch. Dan kan je zelfs een foto collage maken op canva.com bijvoorbeeld. Je kunt je collega als screensaver op de telefoon, tablet en laptop zetten. Zodat je hem elke dag ziet, want anders heeft het geen zin. “Waarom niet?” Vraag je je misschien wel af. Dat leg ik hieronder uit:

Wat doe je nu met zo’n visionboard?

Het is wel de bedoeling dat je een visionboard ophangt waar je het kan zien, zodat je dagelijks herinnert wordt aan jouw waarom. En zodat je hoop op kunt doen wanneer nodig, dat het makkelijk erbij te pakken is. Het liefst (!) neem je minimaal 15 á 20 minuten de tijd elke week om jezelf af te stemmen op je droom. Neem alles door en vraag jezelf af: Is dit nog wat ik wil? Past dit nog? Moet er nog iets bij? Moet er iets weg? Zou ik hier nog steeds zo gelukkig van worden als ik dacht? Is dit nog steeds mijn waarom? Zo ja, lekker laten hangen en visualiseer er lekker op los! Zo nee, pas het aan.

Plan jouw droompraktijk als dierentolk

Eindelijk is het zover! Je hebt je prachtige visie af. Het leuke werk is voorbij en we gaan hard ertegenaan! Nee hoor, helemaal niet. We gaan heerlijk verder. Door te bedenken wat de belangrijkste 3 a 4 doelen zijn om dichter bij jouw visie te komen. Als het die dierentolk praktijk is in Spanje, dan is het eerste doel dierencommunicatie leren. Het tweede doel is Spaans leren. Het derde doel is een praktijk opzetten die online inzetbaar is van waar je ook maar bent. En het vierde doel is emigreren. Zo kun je ook nog 3 tot 4 persoonlijke doelen hebben. Denk aan het voorbeeld met die relatiedoel vanuit het level 10 leven.

Het 12 weken jaar

Het idee is om elk doel in 12 weken neer te zetten door er dagelijkse en wekelijkse strategieën van te maken. Wanneer je namelijk alleen naar een doel werkt, dien je elke dag jouw wilskracht te benutten om iets in de toekomst te realiseren. Dit is voor de menselijke psyche letterlijk vermoeiend en figuurlijk pijnlijk. Wij zijn gemaakt dat we naar eten moeten zoeken en happy worden als we het vinden. Want zo kunnen we verder leven. Alles wat langer duurt, is heel zwaar. Als je hier meer over wilt weten, lees of luister dan het boek ‘the 12 week year’. Echt een eye opener over plannen.

Dagelijkse en wekelijkse taken

Nu je jouw doelen duidelijk hebt pak je 1 doel per keer (per 12 weken). Vooral als je nog niet genoeg zelfvertrouwen hebt. Dit groeit met de tijd wanneer je telkens weer een dagelijkse en/of wekelijkse strategie kunt afvinken. Je groeit dus met de dag én per week! Laten we bij bovenstaand voorbeeld blijven. Je eerste doel is om dierencommunicatie te leren en jouw persoonlijk doel is je relatie te verbeteren. We hadden al een dagelijkse en wekelijkse taak bedacht voor het persoonlijke doel. Namelijk elke avond samen eten i.p.v. tv kijken. En elke woensdag is het datenight. Voor het professionele doel gaan we een dagelijkse en wekelijkse taak verzinnen. De dagelijkse taak is een video en een audio beluisteren in de auto onderweg naar je werk. Dit kost je geen extra tijd en het is ook nog eens een onderwerp wat je leuk vind. Wellicht maakt dit het autorijden en naar je werk gaan alleen maar leuker! Als je thuis bent doe je elke avond voordat je gaat slapen 10 minuutjes wat lezen. Zo heb je elke week 1 paragraaf theoretisch gezien af. De praktijk doe je in het weekend. Dit is je wekelijkse taak.

Elk kwartaal een nieuw jaar

Wat ook zo fijn is aan het 12 weken jaar, is dat je dus elke 12 weken een nieuw doel pakt om dichterbij jouw visie te komen. Het is net alsof je elke 12 weken weer een nieuw jaar hebt vol goede voornemens. Maar in 12 weken is het nog enigszins te overzien. 12 Maanden kunnen onze hersenen niet aan. Zo wordt elk project overzichtelijk, lekker snel afgerond en doe je alleen wat nodig is. Niet onzinnige dingen die jou niet opweg helpen. 10 Keer opnieuw jouw logo maken gaat geen praktijk opleveren. Net als dagenlang je tijd verdoen aan een visitekaartje ook onzinnig is. Want met canva bijvoorbeeld (nee geen affiliatie) kun je het binnen een paar minuten klaar hebben! Dan ga je naar vistaprint om maar een voorbeeld te geven, en je besteld het binnen een paar minuten. Met een half uur kun je écht klaar zijn. Misschien is het niet perfect maar je hebt maar 12 weken om jouw doel (een praktijk op te zetten bijvoorbeeld) neer te zetten. Dat ‘jaar’ is dus zo om! Je kunt het niet maandenlang voor je uitstellen. Want over 3 maand begint alweer het nieuwe jaar.

Gewoontes creëren voor jouw droompraktijk

Als je dus jouw droompraktijk wilt plannen als dierentolk, dan moet je eigenlijk gewoontes creëren. Ook hier is een heel boek over geschreven. (“Atomic Habits” ofwel “Elementaire gewoontes” in het Nederlands.) En er zijn ook op internet zoveel foefjes te leren. Foefjes om jouw brein te tricken, zodat je niet alles op pure wilskracht wil doen. Dat klinkt wel heel stoer, maar dat is het zeker niet. De meeste mensen die hun doelen niet behalen, proberen alles op wilskracht te doen en ook nog eens zonder routine. Geef jezelf het gemak van gewoontes zodat je juist meer vrijheid kan creëren terwijl je ook nog eens jouw droom creëert. En gun jezelf de overtollige breinactiviteiten die je overhoudt omdat je niet alles continu hoeft te onthouden.

Je kunt wel zeggen dat je niet kan plannen, chaotisch bent, agenda’s niet voor je werken, etc. Maar er is altijd wel een systeem voor iedereen. En ja die moet je altijd tweaken en finetunen naar je eigen smaak en behoeften. Daarbij komt dat je ook jezelf moet gaan leren vertrouwen. En dat kan maar op een manier. Door te doen. Elke dag een klein beetje. Want als je elke dag maar 1% verbetert, dan ben je al 37 keer beter aan het eind van 365 dagen. Niet 37% maar 37 keer!

Dus hoe plan jij de praktijk van je dromen als dierentolk?
 • Ken jezelf.
 • Stel een gedetailleerde visie op.
 • Deel jouw visie op in 3 tot 4 doelen.
 • En maak 1 a 2 dagelijkse en 1 a 2 wekelijkse taken om deze doelen te kunnen behalen.
 • Want als je focust op resultaten en op wilskracht dan kun je eigenlijk al zeker zijn dat je het niet gaat halen.

Ook dierentolk worden? Ik leer het je graag! Ook het ondernemen deel ik met passie. Met liefde help ik jou jouw praktijk op te zetten. Schrijf je hier in:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *